Granny haken voor plaid of sprei

 De basis is off-white = net geen wit. De kleuren die ik toevoeg zijn mosterdgeel en uiteindelijk ook licht- en donkergrijs en zwart, maar voorlopig eerst een heleboel 'witte' Granny's haken, met een middeldun brei- en haakgaren en haaknaald 3,25mm. 

Een gehaakt blokje bestaat uit 5 toeren, die als volgt gehaakt worden:

Opzet is 4 lossen, sluiten tot een ring

1e toer: 3 stokjes (i.p.v. 1e stokje 2 lossen haken, daarna 2 stokjes= groepje van 3 stokjes), 3 lossen, herhaal tot je 4 groepjes van 3 stokjes 3 lossen hebt, sluit de toer met een halve vaste.

Haak een halve vaste in het 2e stokje en dan een halve vaste in de volgende lossenboog om met de 2e toer te kunnen beginnen.

2e toer: 2 stokjes (i.p.v. 1e stokje 2 lossen haken, daarna 1 stokje = dit aldoor in het begin van een toer zo haken OM de lossen op de hoek van de vorige toer.
 Hierna wordt alleen nog gesproken over 2 stokjes haken), 3 lossen, 2stokjes: zo wordt er op elke hoek vanaf dit punt aldoor 2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes OM de lossen op de hoek van elke vorige toer gehaakt. 

Op de 3 stokjes van de 1e toer haak je als volgt: 1 stokje bovenop het eerste stokje, dan een DUBBEL stokje (= 2 x de draad om de haaknaald slaan) OM het middelste stokje van de vorige toer, zodat er een dikke richel ontstaat, dan nog 1 stokje op het 3d stokje van de vorige toer. 

Ga zo verder rondom met 2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes op elke hoek en 1 stokje, 1 dubbel stokje om het middelste stokje van de vorige toer, 1 stokje op elk middendeel. 

Sluit de toer met een halve vaste, en haak nog een halve vaste in de volgende lossenboog om met de 3e toer te kunnen beginnen. 

3e toer: Haak op dezelfde manier als de 2e toer, echter nu haak je na de 2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes om de hoeklossen bovenop 3 stokjes, dan een DUBBEL stokjes OM het middelste stokje van de vorige toer om de richel door te laten lopen, dan nog 3 stokjes bovenop de 3 stokjes van de vorige toer enz. 

Sluit de toer met een halve vaste, en haak nog een halve vaste in de volgende lossenboog om met de 4e toer te kunnen beginnen. 

4e toer:  Haak op dezelfde manier als de 3e toer, echter nu haak je na de 2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes om de hoeklossen bovenop 5 stokjes, dan een DUBBEL stokjes OM het middelste stokje van de vorige toer om de richel door te laten lopen, dan nog 5 stokjes bovenop de 5 stokjes van de vorige toer enz. 

Sluit de toer met een halve vaste, en haak nog een halve vaste in de volgende lossenboog om met de 5e toer te kunnen beginnen. 

5e toer:  Haak op dezelfde manier als de 4e toer, echter nu haak je na de 2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes om de hoeklossen bovenop 7 stokjes, dan een DUBBEL stokjes OM het middelste stokje van de vorige toer om de richel door te laten lopen, dan nog 7 stokjes bovenop de 7 stokjes van de vorige toer enz. 

Sluit de toer met een halve vaste.

Het blokje is nu klaar, tenzij je nog meer toeren wilt gaan haken voor een nóg groter blokje. Je kunt eindeloos doorgaan op deze manier, steeds meer stokjes komen er dan aan weerskanten van de dikke richel van dubbele stokjes in het midden. 

Mijn blokje is ongeveer 9 x 9 cm geworden. Zo kun je uitrekenen hoeveel je nodig zou hebben voor bv. een plaid van 1.50 x 1.50 m: met 16 blokjes horizontaal en 16 blokjes verticaal (deelbaar door 4, omdat ze per 4 aan elkaar gehaakt worden) = 256 blokjes, wordt mijn werkstuk dan 1.44 x 1.44 m. 

Voor mijn plaid haak ik t/m de 5e toer. Haak zoveel blokjes/Granny's als je wilt, maar steeds in een hoeveelheid van 4, omdat je ze later per 4 aan elkaar gaat haken. 

Dat aan elkaar haken heb ik met de gele kleur gedaan. Daarvoor leg ik twee blokjes met de goede kanten naar buiten tegen elkaar, en langs beide bovenranden wordt alles aan elkaar gehaakt door in de hoeklossen 2 vasten te haken, dan 3 lossen, door beide blokjes heen te steken tussen het 2e en 3e stokje van de laatste toer een vaste, dan aldoor 3 lossen, 1 vaste in na 3 stokjes van de laatste toer, op het laatst houd je dan 2 stokjes over (oftewel je haakt tussen de voorlaatste 3 en voorlaatste 2 stokjes een vaste), en eindigt met 2 vasten in de lossenbogen van beide blokjes op het einde. Hecht af.

Zo haak je twee aan twee blokjes aan elkaar. 

Om 4 blokjes aan elkaar te haken leg je 2 sets van aan elkaar gehaakte blokjes met de goede kanten naar buiten tegen elkaar aan en haakt de blokjes op dezelfde manier aan elkaar, daarbij bij het kruispunt tussen de twee blokjes gewoon in de laatste lossenboog van het 1e blokjes 2 vasten haken, en vervolgens in de lossenboog van het 1e blokje 2 vasten haken - je slaat het kruispunt dus eigenlijk over.

Haak zoveel van deze 4 blokjes bij elkaar, als je wilt. Net hoe groot je je plaid of sprei wilt hebben. 

Om toch een soort rand te maken, heb ik van geel ook Granny's/blokjes op dezelfde manier gehaakt, die rondom het middenstuk gezet zullen worden: daarmee kan ik mijn plaid vergroten met 2 x 9 cm = totaal 324 blokjes (256 'witte' en 68 gele), waarbij ik deze blokjes dan met 'wit' aan elkaar ga haken = omgekeerd qua kleur. De plaid wordt dan al ca. 1.62 x 1.62m. 

Je kunt deze Granny's met elk soort garen haken. Afhankelijk van de dikte worden je blokjes groter of kleiner en heb je er minder of meer blokjes nodig om tot een bepaald formaat te komen. 

Daarna komen er nog leuke effecten IN en een rand er omheen. 

Heb je al zin om zo'n plaid of sprei te haken? Leuk als je een reactie hieronder achter laat of je resultaten via mijn Facebook groep 'Handwerken met Sylvia' laat zien, zonder merken te noemen aub. 

Sylvia

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat je allemaal tegenkomt bij het opruimen

Bijna het eind van het jaar

Christmas Trees - een eenvoudige kerstkaart of blokjes borduren