De beste wensen...

 Het galmt door elke winkel, supermarkt, kantoor en af en toe in huizen ook: 'De beste wensen'... en dat mag nog tot 6 januari volgens de tradities. Dan is het Driekoningen en volgens 'de regels' de laatste dag om mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Daarna 'moeten' kerstbomen en kerstversieringen opgeruimd zijn, gaat men weer naar school en naar het werk en vangt het gewone leven weer aan.

Al zijn er groeperingen die er anders over denken, want die vinden de mogelijkheid om 5 dagen de gelegenheid te hebben om op werk en kantoor die wensen uit te spreken te kort. Die willen twee of drie weken lang nieuwjaarsborrels en -recepties bezoeken, omdat er zoveel bedrijven en verenigingen zijn waar vanalles te doen is. Thuis en in de directe omgeving is alles al afgehandeld qua nieuwjaarswensen, maar bij werk voor personeel en bedrijfscontacten en bij sociale groepen zoals sportclub en verenigingen is vaak pas later de mogelijkheid om iedereen te laten komen. Dus kan het zijn dat je zelfs eind januari nog 'de beste wensen' gaat geven. 

1 Januari is traditiegetrouw een vrije dag, een feestdag in de westerse wereld, in de Christelijke beleving. De dag waarop het begin van het nieuwe jaar gevierd wordt, de overgang van de donkere periode naar het licht, oftewel het verwelkomen van de lente. Want ook al valt de kortste dag op of rond 21 december, het verlangen naar een nieuw begin waarbij alles weer lichter wordt is groot. De tijd waarbij alles weer gaat groeien en dus vol van verwachting en hoop is.

Toch zijn er veelmensen die helemaal (nog) geen nieuwjaar vieren: om maar eens een paar te noemen...

Boeddhistisch nieuwjaar tussen 20 en 22 april (Mahayana, Theravada)
Chinees nieuwjaar is op 23 januari (Chunjie)
Hindoeïstisch nieuwjaar op 8 maart (Holika Dahan = oud, Holi Pagua = nieuw)
Islamitisch nieuwjaar is op 26 november (Muharram)
Joods nieuwjaar op 17 en 18 september (Rosj Hasjana)

Zoveel mensen, zoveel volken, religies en geloven, waar op in ieder geval één periode van het jaar wensen uitgesproken worden die niet voor jezelf gelden maar voor anderen. En al is het vaak een automatisme, het voelt toch goed als iemand je iets prettigs toewenst, al dan niet begeleid door de bekende drie zoenen... 


Wat mij betreft mag je iemand het hele jaar 'de beste wensen' toeroepen, al zal het vreemd overkomen als je dat in mei ook nog doet bij het binnenkomen. De intensie is dat je iemand het beste wenst, een goede dag, prettig werk, een fijne tijdsinvulling met wat men zoal doet om de dag door te komen. En dat mag toch elke dag?


Sylvia

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat je allemaal tegenkomt bij het opruimen

Bijna het eind van het jaar

Christmas Trees - een eenvoudige kerstkaart of blokjes borduren